Trampolinspring er ikke bare barneleg

Rigtig mange danskere har en trampolin stående i haven. Den bliver brugt når børnene skal lege i den friske luft, men en trampolin er ikke bare et stykke legetøj, trampolinen er et sportsredskab, der bliver brugt til konkurrencer i trampolinspring blandt andet ved OL.

Men hvad går sporten egentlig ud på? Hvilken slags trampolin hopper man på? Springer man alene eller sammen med andre? De spørgsmål kan du få svar på lige her.

Trampolinspring

Sporten hedder trampolinspring, og er en sport, hvor springeren laver forskellige øvelser og spring på trampolinen, og derefter bliver bedømt ud fra rytme, udførelse og sværhedsgrad. Der bliver ligeledes trukket point fra, hvis springeren kommer ud af rytme, laver fejl i en øvelse, eller udviser usikkerhed i sit spring.

Til konkurrencer skal spring ofte udføres i en af tre grundlæggende positurer. Den første er ”tuck”, hvor hænderne holder knæene fast til brystet. Den anden er ”pike”, hvor arme og ben er strakt, og hænderne rører tæt ved fødderne. Den tredje er ”straight”, hvor hele kroppen er udstrakt, og armene er ned langs siden.

I Danmark er det Danmarks Gymnastik Forbund (DGF) der organiserer sporten.

Hvilken trampolin springer man på?

Som i alle andre sportsgrene er der en del regler, og det gælder både for trampolinen og springeren. F.eks. skal trampolinen være 1,20 meter høj, med en længde mellem 3,60 til 4,50 meter og en bredde på 3 meter.

Oftest har trampolinen en hvid dug med røde streger, der lader springeren vide, hvor han eller hun befinder sig på trampolinen.

Springformer

I trampolinspring kan man stille op som enkeltperson i en individuel konkurrence, men man kan også stil op som et femmandshold, eller som et par i synkronkonkurrence.

Ved synkronspring er det typisk to personer, der springer tandem. I synkronspring er det vigtigt, at begge deltagere følger den samme rytme. Hvis et par kommer ud af takt med hinanden, straffes det med minuspoint.

Trampolinspring er for alle

I Danmark er trampolinspring for alle. Der er både børnehold og voksenhold, og af mange udøvere påstås det, at det er en af de få sportsgrene, alle kan blive gode til, hvis de øver sig.

Modsat mange andre sportsgrene er der ikke nogen kønsopdeling til træningen, så drenge og piger træner på de samme hold. Til stævner springer drenge og piger dog i opdelte konkurrencer.

Springets historie

Trampolinspring blev udviklet fra leg til sportsgren i Europa i løbet af 1940’erne. I 1964 blev det første verdensmesterskab afholdt, og den første verdensmester var en amerikansk springer ved navn Dan Millman.

Trampolinspring var tidligere en uafhængig sportsgren, der blev organiseret under den franske Federation Interanational de Trampoline, men i dag er den organiseret under Federation International de Gymnastique. I Danmark er det DGF, der står for organisering og administration.

Trampolinspring er som sagt en international sportsgren, og den har været en del af det olympiske program siden år 2000, hvor sporten første gang var med.

Første gang en deltager repræsenterede Danmark i trampolinspring, var dog først i Athen i 2004, hvor Peter Jensen sprang i de rød-hvide farver. Han har ligeledes repræsenteret Danmark i Beijing i 2008 og i London 2012. Brug for en trampolin? Tjek evt. tilbud trampolin på trampolinguiden.dk.